Bosnia and Herzegovina

ZDK: Broj zaraženih narastao na 243, tri od četiri novozaražena iz Tešnja

Broj zaraženih koronavirusom u Zeničko-dobojskom kantonu narastao je na ukupno 243, a u posljednjih 24 sata otkrivena su četiri nova slučaja zaraze.

Jedan pozitivan test uzet je u Maglaju, u kojem je do sada potvrđena zaraza kod 141 osobe, a tri nova slučaja otkrivena su i u Tešnju, čime je broj zaraženih u toj općini od početka pandemije narastao na ukupno devet.

- Trenutno na području naše općine imamo pet aktivno pozitivnih osoba i svi su prvi ili drugi kontakt vezan za klastere iz općine Maglaj. Bez obzira na nove slučajeve zaraze, higijensko-epidemiološka situacija je povoljna i to je ni po čemu ne ugrožava - kaže načelnik Općine Tešanj Suad Huskić.

On napominje da je na području te općine testirano 409 osoba, od kojih je devet bilo pozitivno na Covid-19.

- Laboratorija u našoj Općoj bolnici potpuno je spremna da počne raditi PCR testove i na koronavirus, ali još čekamo rješenje Federalnog ministarstva zdravstva. Mišljenje komisije, koja je prošle sedmice bila na terenu, bilo je pozitivno. Krizni štab civilne zaštite ZDK donio je odluku da će nam internom preraspodjelom iz Kantonalne bolnice Zenica na posudbu biti dodijeljeno 3.000 testova pa čim dobijemo rješenje mogu početi i testiranja- ističe Huskić.

On najavljuje da će sutra ujutro, zajedničkim naporom Opće bolnice i Doma zdravlja te Općine Tešanj, poslati ambulantna kola i zdravstvene radnike da iz Austrije na daljnje liječenje u Tešanj prevezu jednog teško oboljelog 24-godišnjeg mladića, koji se prije proglašenja pandemije zatekao u toj zemlji. Mladić nije zaražen koronom.

Na liječenju na Odjeljenju za infektivne bolesti Kantonalne bolnice Zenica nalazi se 14, a u izolatoriju još 57 pacijenata pozitivnih na Covid-19 iz tog kantona, u kojem zaraza nije otkrivena u općinama Olovo i Usora. Pod zdravstvenim nadzorom nalazi se 3.224 osobe.

(Vijesti.ba / FENA)

Football news:

Mbappe on the murder of George Floyd by a police officer: Justice for George🗣 ️ ✊ 🏽
Lev about the Bundesliga: the Players perform with such enthusiasm, as if there are 80,000 spectators in the stadium
Milan is Interested in Edegor (Sport Mediaset)
Fiorentina is Interested in Napoli defender Gulyam
Presenting the trophy in the era of coronavirus: the medals and Cup are taken by themselves, stand in circles to observe the distance – and then still hug
Tiago is leaning towards extending his contract with Bayern
Allegri confirmed that he will train abroad. The President of Cagliari about the ex-coach of Juve