Croatia

U njihovom stacionaru leže najteže ozlijeđene mačke grada Osijeka

Iako zakon o zaštiti životinja kaže da je svatko obavezan pomoći životinji, u praksi to nije uvijek tako. Napuštene, bolesne i ranjene životinje tumaraju ulicama gradova i sela, čekaju na livadama i cestama da ih netko spasi.

Najčešće se okrene glava, jer ako nešto ne vidiš ne možeš ništa ni napraviti. Oni koji ne okrenu glavu u pomoć najčešće zovu udruge. Osječka Udruga 9 života spašava mačke, ali pomoć treba i njima.

– Jedina smo Udruga u Republici Hrvatskoj koja ima mali stacionar za prijem bolesnih i ozlijeđenih mačaka. Na žalost, prostor je mali, tu je tek devet kaveza za oporavak. Izgradile smo ga od popucalih ruševnih zidova do mjesta na kojem nam zavide i neke veterinarske ambulante. Činimo sve da mačke koje nemaju nikoga imaju najbolju skrb, sigurnost i mir. I koliko god bile ponosne na njega, stacionar je najtužnije mjesto. Svaka u svom kavezu, sklupčane leže najteže ozlijeđene mačke grada Osijeka – kažu volonterke. Iako su mace kroz povijest patile, njihova patnja nastavlja se danas. Neke je pregazilo vrijeme i nemar ljudi, neke su zlostavljane, a neke su gonjene nagonom završile pod kotačima automobila.

udruga 9 života Dok je njih pet, niti jedna ranjena i napuštena maca neće umirati sama

– Stacionar Udruge je mjesto gdje mačke udišu isti zrak, zrak nade da za njih dolaze bolji dani. Zbog nepoštivanja Zakona o zaštiti životinja samo u jednoj veterinarskoj ambulanti imamo veterinarski trošak koji se mjesečno kreće između 8000 i 15.000 kuna. On je posljedica velikog broja ozlijeđenih mačaka, ali i provođenja kastracija kao prevencije u borbi protiv napuštenih. Hrana za mačke, obična i medicinska, te pijesak i podlošci za bolesne i nepokretne mačke isto su nam veliki trošak – objašnjavaju. Kako u Hrvatskoj, pa tako i u Osijeku, ne postoji služba, ali ni sklonište koje zadovoljava i ima uvjete za držanje mačaka, njihova je primarna zadaća skrb i borba za dobrobit mačaka.

– Žalosno je da jedinice lokalne samouprave u cijeloj državi "plaćaju" za mačke, ali samo kad su mrtve. Higijeničarska služba u Osijeku je za odvoz lešina mačaka u prošloj godini naplatila od Grada 18.720 kuna. Mi nemamo kome ispostaviti račun, prisiljene smo moliti da nam pomognete donacijom kako bismo mogle nastaviti s radom. Napominjemo da Udruga 9 života broji samo pet volonterki, nema redovan izvor prihoda, financira se isključivo iz donacija i nema zaposlenih – piše u apelu volonterki Udruge.

Pomoći im možete novčanom donacijom, uplatom na njihov račun HR3923400091110475218, PayPal account: [email protected] Njihov rad možete pratiti na Facebook stranici, Twiteru I Instagramu. Možete im pisati i u inboks ili na mail [email protected], jer svaka donacija hrane i drugih potrepština njima je dobrodošla.

udruga 9 života Mace iz sjene posebne su, ne traže puno, samo su željne pažnje i dodira
pula Mačke lutaju Uljanikom u potrazi za ljudima koji su ih hranili godinama

Football news:

Raul can lead Schalke
The final of the Hungarian Cup showed what will happen if you now launch fans into the stands
Higuain injured a thigh muscle in training
💛Borussia Dortmund players got down on one knee, forming a heart: For a tolerant world!
Diego Costa was fined 543 thousand euros for non-payment of taxes. He avoided 6 months in prison
Premier League managers have approved the rule of 5 substitutions per match
If you read this text to the end, you will know more about the game De Bruyne Pep