Hungary

Pert nyert a Transparency, az Emmi nem kérhet pénzt a tao-adatokért

Egy másfél éve húzódó eljárást zárt le nemrégen a Fővárosi Ítélőtábla jogerős döntése.

A Transparency International Magyarország 2018 novembere óta szeretné megtudni, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma hogyan ellenőrzi a látvány-csapatsport támogatások (vagyis más néven: a tao-pénzek) felhasználását. Arra kérték a tárcát, adja át a tao-támogatások szabálytalansági eljárásaira vonatkozó dokumentumokat. Az Emmi azonban 3 147 454 forintot kért az adatok kiadásáért. A civilek ezért beperelték a minisztériumot, és azt kérték az eljáró bíróságtól, hogy kötelezze a kormányt az adatok ingyenes kiadására,

A Transparency most a honlapján azt írja, ezt a pert jogerősen megnyerték idén tavasszal, ugyanis „a bíróság is osztotta az álláspontunkat, miszerint az Emmi semmilyen módon nem bizonyította, hogy miért kellene több mint 3 millió forintot fizetnünk.”

Az ítéletekben többek között megállapították, hogy:

A Transparency hozzáteszi, a Fővárosi Ítélőtábla külön kiemelte, hogy amennyiben az Emmi előterjesztett volna bármiféle bizonyítást a 3 milliót meghaladó költségtérítés alátámasztására, a „mérlegelés során nyomatékosan szükséges lett volna értékelni azt, miszerint az alperes Magyarország állami feladatot ellátó egyik legmagasabb szerve”. Vagyis a bíróság arra figyelmeztette az Emmit, hogy a közfeladatok ellátása és a polgárok alapvető joginak a biztosítása körében kötelessége valódi minisztériumhoz illően viselkedni.

Egyébként a civilek nemrég újabb levélben szólították fel a minisztériumot, hogy hogy tegyen eleget a bíróság ítéletének és immár ingyenesen adja át a tao-pénzek körében végzett szabálytalansági ellenőrzések iratait.

Football news:

Bayern President on Sanaa: he plays in Nike cleats. If he goes to us, he will learn about the advantages of adidas
Ighalo's agent confirmed that Manchester United are close to extending the player's loan until January
Celtic can sign Claudio Bravo, foster or Joe HART
Harry Kane: Tottenham must win 7-8 games to qualify for the Champions League
Jankauskas on Mourinho: Smart, witty and strong. First of all, the spirit
Balotelli wants Brescia to return him to the team or pay compensation. In the summer, the player will change clubs
Witzel on Sancho: He is one of the best players of his generation