Netherlands

Vertraging afstuderen door coronacrisis? Drie maanden collegegeld terug

500 miljoen euro

12 minuten geleden Aangepast: 11 minuten geleden

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Het kabinet trekt bijna 500 miljoen euro extra uit voor het onderwijs in de coronacrisis. Er gaat 200 miljoen rechtstreeks naar studenten in hun laatste studiejaar, die vertraging oplopen door de coronacrisis. Het gaat om alle studenten die tussen september en eind januari hun universitaire, mbo- of hbo- universitaire diploma halen.

Daarnaast gaat er 244 miljoen euro naar het basisonderwijs, voortgezet onderwijs en mbo om achterstanden in te halen.

Drie maanden collegegeld

Studenten die zich komend collegejaar weer inschrijven, maar voor eind januari 2021 afstuderen, krijgen een tegemoetkoming die gelijkstaat aan ongeveer drie maanden les- of collegegeld. Het ministerie van Onderwijs gaat ervan uit dat deze mensen zonder de crisis deze zomer zouden zijn afgestudeerd.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Studenten willen oplossing voor gemiste inkomsten door coronacrisis

Voorzitter van het Interstedelijk Studenten Overleg Kees Gillesse is blij met het nieuws: "Studenten zitten in grote onzekerheid door de coronacrisis en worden hard geraakt. We zijn heel blij dat we samen met het ministerie tot deze uitkomst zijn gekomen en dat de minister deze groep studenten tegemoetkomt." 

Eenmalige uitgaven

Studenten in het hoger onderwijs krijgen 535 euro, mbo’ers die een bol-opleiding volgen 300 euro en mbo’ers die een bbl-opleiding doen kunnen rekenen op 150 euro. Dat geld krijgen ze, mits ze op tijd hun diploma halen, in het eerste kwartaal van volgend jaar.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Korting collegegeld voor overstap naar basisonderwijs

Studenten in het hoger onderwijs van wie de aanvullende beurs deze zomer afloopt, krijgen eenmalig 1500 euro. Mbo-studenten met een basisbeurs die zou aflopen krijgen volgens de regeling 800 euro.

Leerlingen op achterstand

Met de 244 miljoen euro moet het voor scholen en andere onderwijsaanbieders in het primair, voortgezet onderwijs en mbo mogelijk worden buiten de reguliere lessen om meer les en ondersteuning te geven aan leerlingen die achterstanden hebben opgelopen.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Stage lopen op afstand: het hoeft geen probleem te zijn, bewijzen deze studenten

Voor bedrijven die stages en leerwerkbanen aanbieden aan mbo-studenten komt ook extra geld beschikbaar. Daar worden bepaalde subsidies voor naar voren gehaald. Hier stelt het kabinet 30 miljoen voor beschikbaar.

Voor taallessen aan nieuwkomers wordt 21 miljoen uitgetrokken, om achterstanden in te halen. Het afstandsonderwijs tijdens de crisis is 'minder effectief gebleken dan voor leerlingen die de taal wel machtig zijn', aldus het ministerie.  

Football news:

De finale van de Hongaarse Beker liet zien wat er zal gebeuren als je nu fans op de tribune lanceert
Higuain verwondde een dijspier tijdens de training
💛Borussia Dortmund spelers gingen op één knie en vormden een hart: voor een tolerante wereld!
Diego Costa kreeg een boete van 543.000 euro voor het niet betalen van belastingen. Hij vermeed 6 maanden in de gevangenis
Premier League managers hebben de regel van 5 vervangingen per wedstrijd goedgekeurd
Als u deze tekst tot het einde leest, zult u meer weten over het spel De Bruyne Pep
Marcelo: de Real Madrid mentaliteit om te winnen in de finale. We willen altijd meer