Serbia

На факултетима и у студентским домовима од данас само они који имају неодложне обавезе

После два месеца, због епидемије корона вируса, данас почињу да раде факултети и студентски домови. Препорука Министарства просвете је да се у студентске домове врате они који имају испите или вежбе на факултетима.

Андријана Младеновић из Житорађе, студенткиња је Медицинског факултета у Нишу. Међу првима се после двомесечне паузе враћа у дом, због испита.

"Ушла сам у дом, дезинфиковала руке, ставила маску и рукавице, за собу сам припремила и поново ћу дезинфиковати, тако да не би требало да буде страха код студената због повратка у дом. Жеља за повратком у дом и за повратак у онај претходни живот је већа од страха од короне," каже Андријана.

Сви студентски домови очишћени су и дезинфиковани. Поједини су били привремене болнице за лакше ковид болеснике, попут дома код Медицинског факултета у Нишу. Купљени су нови јастуци, постељина, места у мензи редукована, а студенти ће куповати оброке путем кешомата.

[ЦХ: Раде Рајковић, директор Студетског цетра у Нишу]
„Студентски центар је апсолутно спреман да пружи безбедну услугу свим нашим корисницима, и што се исхране и што се смештаја тиче," каже Раде Рајковић, директор Студетског цетра у Нишу. Ту је ниво хигијенско-санитарних мера је подигнут на највиши степен, тако да ће сви који имају обавезе у мају и јуну моћи ту безбедно да бораве.

Студенти који су платили смештај у нишким домовима за март, то ће им се рачунати за мај. И студентски центри у Чачку и Крагујевцу спремни су за боравак студената.

"Не очекујемо неки велики број пошто смо у контакту са факултетима, они нису још издали потврде," каже Драган Јовановић, директор Студентског центра у Чачку.

Млађан Димитријевић, директор Студентског центра у Крагујевцу, каже да је пред њима обавеза и  према  корисницима и према запосленима којима треба да обезбеде адекватне хигијенске услове и безбедно окружење.

На факултетима још нема студената, спорадично долазе по информације или потврде. 

 Маријани Ћендић, студенткињи Грађевинско-архитектонског факултета у Нишу, обавезе крећу од понедељка, следеће седмице су испити." Скупило  доста, није могло све да се постигне, али покушаћемо све да надокнадимо," каже она.

Факултети ће у односу на своје наставне планове, од 18. маја надокађивати лабораторијске вежбе или организовати испите, а план рада биће истакнут и на њиховим званичним сајтовима.

Football news:

Ex-city defender Onuoha: I never felt safe in the US. If the police don't like it, you can lose your life
Barcelona wants to bring back 19-year-old Manchester City defender Garcia. The English are not going to let him go
Gianni Infantino: We must all say no to racism and violence. In any form
Barcelona for 4.5 million euros will buy 70% of the rights to 19-year-old forward Sao Paulo Maya
Martin Ødegaard: Sociedad wants to get into the Champions League is a dream. It's hard to fight Real Madrid and Barca, but we can fight the rest
Newcastle midfielder Longstaff is close to a move to Udinese. His salary will increase by more than 30 times
Milan defender Duarte was injured. This is the second injury at the club after resuming training